TOP 10:Cinjenica o Fudbalu koje sigurno niste znali!

1. Fudbalski klub sa najdužim imenom: Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda. Mi ga poznajemo pod imenom NAC Breda, koji nastupa u najjačoj ligi Holandije.

U slobodnom prevodu to znači: NIkada ne odustaj, uvijek koračaj zadovoljno kroz zadovoljstvo i korisnu relaksaciju kombinirano Breda.

2. Fudbalski klub Norwich je u sezoni 1992/1993 završio treći, a imao je gol razliku -4, nakon 42 odigrane utakmice u Premiershipu

3. Barcelona je osvojila samo jedan ligaški naslov u periodu od 1960. do 1985. godine.

4. Škotska ima dva grada u zemlji, sa dva tima, koja su uspjela doći do bar jednog četvrtfinala velikog evropskog takmičenja, što je više nego li i u jednoj zemlji u Evropi. Riječ je o Glasgow Rangersima i Dundeeju.

5. Robbie Keane je najbolji strijelac jedne reprezentacije koji još uvijek igra. Postigao je 67 golova u 143 nastupa za Republiku Irsku.

6. Karren Brady je bila menadžer/direktor Birmingham Cityja 1994. godine. Te godine prodala je Paula Peschisolidoa, fudbalera Birminghama Stokeu za 400.000 funti. Vjenčali su se godinu dana kasnije.

7. Najveća posjeta zabilježena na Old Traffordu tokom FA Cupa je 76.962 gledalaca. Susret polufinala ovog takmičenja igrao se između Wolverhamptona i Grimsby Towna u martu 1939. godine.

8. Najveća posjeta na meču Manchester Uniteda zabilježena je na meču sa Arsenalom 1948. godine i to na Main Road stadionu, jer se Old Trafford renovirao. Na tom susretu pristvovalo je 83.260 ljudi.

9. Birmnigham City je prvi tim iz Engleske koji je igrao u Evropskim takmičenjima. Od 1955. do 1958. igrali su Inter-Cities Fairs Cup. Prvi su stigli i do finala jednog evropskog takmičenja, 1960. godine. Radilo se upravo o Fairs Cupu.

10. SPFL St. Johnstone je jedini profesionalni tim u Velikoj Britaniji sa slovom “J” u imenu.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *