TOP 20:Zanimljive činjenice o Košarci!

1. Jedini neevropski tim koji je osvojio Evropsko prvenstvo u košarci bila je reprezentacija Egipta. Ova reprezentacija je 1949. godine osvojila EP koje je održano u toj zemlji. Ukupno 19 reprezentacija je osvojilo EP, a zajedno sa Islandom učestvovalo je 47 reprezentacija. Ovo prvenstvo će biti po prvi put održano u četiri različite države zbog situacije u Ukrajini.

2. Najviše postignutih poena na jednoj utakmici delo je reprezentacije Poljske. Oni su 1955. godine pobedili reprezentaciju Velike Britanije sa 140:44. Najmanje poena postigla je reprezentacija Finske koja je u duelu protiv Estonije postigla samo jedan poen.

3. Najveća pobeda na prvenstvu Evrope desila se 1953. godine kada je SSSR pobedio Dansku 118:12.

4. Najmanje timova na jednom EP učestvovalo je u Egiptu 1947. godine, samo 7. Čak tri reprezentacije nisu dolazile iz Evrope tada, Sirija, pobednik Egipat i Liban.

5. Najviše produžetaka odigrano je u meču Jugoslavije i Izraela koji je naša reprezentacija dobila rezultatom 57:55. odigrano je čak 4 produžetka.

6. Čak trojica igrača na ovom prvenstvu su do sada bili najbolji strelci prvenstva Evrope. To su Toni Parker, Dirk Novicki i Pau Gasol.

7. Najstariji igrač na EP ikada je Margus Meštak iz Estonije sa 40 godina2001. godine na EP u Turskoj. Najmlađi je Konstantin Popa iz Rumunije sa samo 16 godina 1987. godine.

8. Najviši igrač koji je ikada igrao na Eurobasketu je Slavko Vraneš iz Crne Gore, nekadašnji košarkaš Partizana sa svojih 2,30m. Najniži je mario Gil Fernandeš Andrade sa 1,74. ovaj košarkaš je nastupao 2007. godine na EP.

9. Seriju SSSR-a od 8 uzastopnih pobeda na evropskim prvenstvima prekinula je reprezentacija Jugoslavije 1973. godine u Španiji.

10. Samo je Panajotis Janakis osvojio EP kao igrač i kao trener. Jedan selektor ima šansu ove godine.

11.Jedan od najgledanijih sportova na svijetu upravo je košarka.

12.Riječ košarka izvorno-basketball, nastala je na sugestiju James Naismithova učenika. Naismih je naime osmislio pravila i samu igru.

13.Samo su košarka,odbojka i lacrosse jedini sportovi koji su izmišljeni u Sjevernoj Americi. Ostali sportovi ako baseball i kanadski nogomet izmišljeni su u Europi, Aziji ili Africi.

14.Zadimljene plesne dvorane bile su tijekom dvadesetih godina dvadesetog stoljeća mjesto odigravanja košarkaških utakmica.

15.Golden Cyclones je jedina ženska ekipa koja se natjecala i protiv muških ekipa. Dakako, igralo se prema muškim pravilima.

16.U New Yorku je 1938. godine održan prvi nacionalni turnir za košarkaše.

17.Zakucavanje je najatraktivniji potez na utakmici koji izaziva ovacije u publici gdje igrač daje koš dodirujući obruč nakon prolaska lopte kroz obruč.

18.Manute Bol iz Sudana i Gheorghe Bouges iz Rumunjske sa svojih 2,31 metara visine bili su najviši igrači u NBA natjecanju.

19.Spud Webb sa svojih 1,70 metara visine mogao je skočiti uvis 1,07 metara dostatno za zakucavanje.

20.Earl Boykins je momentalno najniži igrač u NBA.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *