Mijenja se Liga prvaka?! Pogledajte na koji će način sada funkcionisati!

UEFA i ECA (European Club Association) u utorak će održati sastanak iza zatvorenih vrata o budućnosti Lige prvaka, otkriva ugledni Wall Street Journal. ECA je na upit engleskog Telegrapha potvrdila održavanje ”neformalnog sastanka.”

Pozivajući se na izvore upućene u temu, WSJ piše da će tema biti radikalna promjena Lige prvaka koja bi mogla promijeniti evropski fudbal kakvog poznajemo.

Jedna od tački dnevnog reda bit će i rasprava o novim terminima utakmica Lige prvaka. Već od 2021. tradicionalni termini utorkom i srijedom bi mogli biti ukinuti, a utakmice najelitnijeg klupskog takmičenja igrale bi se vikendom.

Tako bi jedno od novih pravila moglo biti ono o ispadanju iz Lige prvaka i plasmanu u isto natjecanje. Tako bi se u Ligu prvaka teško upadalo, ali i teško ispadalo što bi smanjilo mogućnost da neki velikan ostane bez plasmana. 

Manjim klubovima bi puno teže bilo ući u Ligu prvaka“, tvrdi Wall Street Journal.

Bio bi to još jedan korak prema Superligi, svojevrsnom fudbalskom NBA-u o kojem se već dugo piše kao mogućoj budućnosti fudbala u Evropi. Ipak, spomenuti sastanak fokusirat će se na razdoblje nakon 2024. godine pa će Liga prvaka, u trenutnom ili nekom drugačijem obliku, vjerojatno opstati barem do tada.

Prema dokumentima Football Leaksa koje je objavio njemački Der Spiegel, Real Madrid je angažirao savjetnike kako bi razvio model Superlige koju bi činilo 16 klubova, a koja bi zamijenila Ligu prvaka i čak se otela kontroli UEFA-e.

Nešto slično dogodilo se u košarci, u kojoj su se najjači klubovi osnovali vlastito takmičenje – Euroligu, koja nije pod kontrolom FIBA-e. U početku razdvajanja puteva u evropskoj košarci tako su se igrale dvije paralelne, nazovimo ih tako, Lige prvaka, pa smo 2001. dobili dva košarkaška prvaka Europe.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *